Да обичаш това, което правиш

В България често говорим за това, как един голям процент от хората работят нещо съвсем различно от това, което са завършили. На практика твърде малко хора работят по специалността си, а къде се крие причината за това… причините са много.

На първо място, ще поставя факта, че един огромен процент от учениците, бъдещи студенти, не знаят какво точно искат да работят. Имат някакви интереси, но реално не познават бизнеса от вътре, за да знаят дали това, което представлява тази специалност, действително ще им харесва. И така се получава, че много хора успяват да получат някакво висше образование, но тази професия е последното нещо, което хората искат да работят. Ето защо намират нещо друго, което им доставя по-голямо удоволствие и което им носи пари, за да съществуват.

Но дали наистина харесват това, което правят? Има много хора, които реално не харесват работата си. Това предполагам е много тъжно, тъй като прекарваме на работа една огромна част от ежедневието си. И ако не се чувстваш добре с това, което правиш – това изморява, натоварва и води до различни депресии.

Неслучайно хората са казали: “Работи това, което обичаш и няма да ти се налага да работиш нито един ден в живота си”. Толкова вярна сентенция. Защото, когато обичаш това, което правиш, го правиш с желание, отдаденост и удоволствие. Дори сложните ситуации и напрежението не могат да те изморят толкова много, колкото, когато правиш нещо насила и с нежелание.

Ето защо съветът ми е да се позаинтересувате много внимателно когато избирате професия. По този начин би трябвало да премине животът ви, а това означава да си осигурите щастие.

Google+ Comments

Leave a Reply

  Some XHTML allowed.