Използвате ли VIP карти?

Предполагам, знаете, че VIP е абревиатура от very important person, което също предполагам, знаете, че означава “много важен човек”.

На мнение съм, че у нас няма чак толкова важни хора, които да определим като ВИП, а по-скоро такива с по-висока или с по-ниска степен на популярност. Затова не ми се иска да задълбавам в тази тема. Искам да поразмишляваме заедно относно една маркетингова тактика, която кара вас самите да се чувствате по-важни от останалите. Това са т.нар. VIP карти, за лоялни или редовни клиенти, клуб карти или казано иначе едни такива правоъгълни пластини, които ви гарантират отстъпки или друг вид привилегии в определени магазини, ресторанти, хотели, при заплащане на някакви услуги и т.н. Понякога тези карти се купуват, ако са по-специални, но по-скоро можете да си изкарате едн, “заплащайки” със съгласието си да бъдете включен в списък за мейл маркетинг, при различни кампании, проучвания на потребителско поведение и т.н.

pink_black_yuw4Най-разпространените карти от този тип, които от моя гледна точка не мога да се определят за ВИП, са тези, които можете да си изкарате в по-големите хипермаркети у нас, та дори и в някои по-малки. При една част от тях ползвате гарантирана отстъпка от х%, при други отстъпката ви е на база реализиран оборот от предния месец или пък има намаление само за определени продукти. Това е въпрос на фирмено решение… Смея да кажа, че веригата книжарници “Хеликон” също имат много добре разработена стратегия за лоялни клиенти, които със своя чип/карта могат се възползват от не лоши отстъпки.

По-известните маркови магазини също предлагат възможност да получите от техните членски/клубни т.е. карти за отстъпка. Може би не сте се заинтригували от тази възможност до сега, но по мое мнение си струва. Освен това често отстъпките са по-големи покрай рождения ви ден. Вярно е, че не спестявате много, но я си представете, че си харесате обувки за 99 лв. или кожено яка за 129 лв. (цените са произволни). Не би било малък разход, нали? На техния фон 5, 10 или 20% не е твърде малка отстъпка, за да не се възползвате.

Аз лично имам няколко подобни карти. С всичките съм се сдобила безплатно, но те ми спестяват по някой и друг лев от време на време. И щом може защо да не се възползваме?

Използвате ли VIP карти?
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

  Some XHTML allowed.