Кажи ОБИЧАМ ТЕ със закуска Елиаз

Днес ще ви издам една страхотно вкусна и лесна рецепта. Кръстила съм я Елиаз на името на хляба, с който някога я приготвих за първи път. Беше с пълнозърнестия хляб със 102 зърна на фирма Елиаз, хлебозавод Горубляне. До тогава не бях опитвала нищо тяхно.

Но както и да е. Казах, че ще ви издам една апетитна рецепта, така че да минаваме по същество. За да я приготвите, се нуждаете от следните неща: равен брой филийки хляб и сурови яйца, тиган с незалепващо покритие и малко масло.

Ако вече сте си ги набавили, то следвайте следните указания:

eliaz-loveСтъпка 1: Посредством нож или формичка за сладки изрежете в средата на една филийка хляб празно място с форма на сърце. За да стане по-лесно, най-добре е да изберете пълнозърнест хляб, защото те са предварително нарязани и са с по-плътна и твърда структура. Белите хлябове са значително по-меки и пухкави, но колкото и да са вкусни, за съжаление има голям шанс формичката на сърце в средата на филийката да се разкриви. Поне първия път, когато приготвяйте тази рецепта, заложете на сигурното и пробвайте с някой от моите любими хлябове – пълнозърнестите на фирма Елиаз или слънчевия им хляб от лимец.

Стъпка 2: Нагрейте тигана с незалепващо покритие и разтопете в него малко масълце (по желание може и олио). Поставете филийката и я завъртете, така че да попие леко от мазнината. Това ще й придаде неустоима хрупкавост, когато се запече.

Стъпка 3: В изрязаната като сърце формичка счупете едно яйце. Тъй като има голям шанс белтъкът му да се разтече под филията, предлагам ви и и втори вариант. Разбъркайте отделно белтъка и жълтъка в купичка и запълните филийката с тази смес.

Получава се вкусна и пълноценна закуска, която е идеална за съботните и неделни сутрини. Хубавото е, че е изключително лесна за приготвяне, така че мъжете също могат приятно да изненадат своите половинка с подобна изненада. Искам да ви обърна внимание обаче, че ако тръгнете да обръщате филийката в тигана, е възможно визията й да се развали. Затова я запечете първо от едната страна и счупете яйцето, след като я обърнете. Не я въртете повече след това и да знаете, че жълтъкът ще остане леко рохкав.

Накрая поръсите филиите с малко черен и червен пипер на вкус. Още по-ефектно е, ако гарнирате закуската с плочка сирене и няколко резънчета червен домат. А за още по-голям „Обичам те“ ефект, поднесете ястието в леглото и изненадайте своята половинка още повече. Чаша портокалов сок и ароматно кафе винаги са подходящо допълнение.

Google+ Comments

  1. Мама Еми says:

    Това и аз съм го приготвяла на мъжо, да вкарам малко романтика. Е, останах неразбрана 🙂

  2. Модна икона says:

    Тази закуска и аз я пробвах веднъж, но яйцето се разтече под хляба и накрая нямаше никаква визия. Стана вкусно, но се загуби визуалният ефект, който търсех… малко разочарована останах, честно казано.

Leave a Reply

  Some XHTML allowed.