Как да противодействаме на манипулатора?

manipulatorЗдравейте, приятели, или по-скоро приятелки, на блога ми. Да, защото днешната тема е насочена към дамската част от читателите ми – какви са признаците на това, че един мъж злоупотребява с чувствата ви?

Ако вие сте се оказвали поне веднъж въвлечени в отношения, в които нивото на натиск и манипулация от страна на партньора ви е превишила допустимите граници, то със сигурност знаете колко лесно, постепенно и незабележимо се попада в този капан.

Отначало намесата започва деликатно и леко и създава впечатление за загриженост и желание да се помогне. С ненатрапливи въпроси и внушения, от типа на: Сигурна ли си, че искаш да облечеш точно тази рокля? Или: Струва ми се, че е по-добре да си поръчаш друго блюдо. Това е първата фаза и повечето жени не я забелязват или реагират меко и деликатно, съгласяват се бързо, за да покажат, че зачитат мнението на партньора си.

Времето обаче минава, партньорът набира смелост и често първоначалната ненатрапливост добива тревожни очертания. Мъжът започва да критикува грубо външността ви, вечно да е недоволен от нещо, да се опитва грубо да манипулира и насочва действията, поведението и външния ви вид в посока, която той смята за правилна, без да се интересува дали вие смятате така. И успява.

Какво можем да направим, за да прекратим опитите за обезличаване и натрапване на мнение. На първо място трябва да изясним какво ръководи мъжа в конкретната ситуация. Причините в повечето случаи са сходни – склонността към давление, унижение и рушенето на чуждата самооценка обикновено говори за психологически проблеми. Даже и да станете въплъщение на съвършенството, вие никога няма да сте достатъчно добра в неговите очи. Защото проблемът не е във вас, а в него. Затова бъдете честна със себе си, очертайте ясно какви са чувствата ви към човека и във връзка с това – докъде стигат компромисите и унижението, които може да понесете. Дайте категоричен знак на партньора си прекрачването на кои граници е напълно недопустимо. Е, ако и това не помогне. Не си губете времето – любовта все пак не е терапия за решаването на чужди психологически проблеми.

 

Как да противодействаме на манипулатора?
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

  Some XHTML allowed.