Как да се научим на уважение в семейния живот?

semeenЗдравейте, читатели на блога ми за любов и романтика! Днес ще се опитам да да ви дам няколко съвета за това, как да се научим на уважение в брака си. Защото без почитта към партньора здрав и траен във времето съюз не се създава.

Обикновено човек, попадайки в непозната ситуация, приспособява поведението си към обстоятелствата, случва се това, на което психолозите му казват адаптация. Същите обаче твърдят, че с възрастта това приспособяване става все по-трудно, тъй като  оценяваме всичко, което ни се случва, от позицията на опита, натрупан през годините. Малкото дете не изпитва никакво затруднение да общува с непознати връстници и възрастни. Докато на възрастния му е изключително трудно да привикне към новото и неизвестното, да го приеме – логично, вече има установени принципи и навици.

Ако вземем за пример един студент първокурсник, първата година от обучението му се явява възможно най-трудният етап, тъй като разликата между средното училище и университета е значителна. В същото време хората на новото място са различни – на един нещата му се отдават леко, за друг са изключително сложни.

Точно така могат да бъдат разглеждани и първите месеци от съвместния съпружески живот. Месеци на адаптация и време, в което младите хора се нуждаят от правилни съвети. Това и ще направя.

Започвам с основното правило – нужно е да не забравяте, че младоженците са двама възрастни, самостоятелни, равноправни и напълно адекватни човека, така че е задължително да бъдете търпеливи, внимателни и снизходителни към половинката си. Тъй като неуважението е първият знак към краха на това съвместно начинание. Другият много важен съвет е: СЛУШАЙТЕ! Последното е важно не само за семейството, но и въобще за живота. Следете какво ви казва човекът срещу вас и се опитвайте да го разберете. Този, който слуша, винаги научава много повече от този, който говори.

Когато забележите отрицателно качество у партньора си, веднага се подсещайте за всичко положително, което той носи, и не забравяйте, че никой, включително и вие, не сте идеален – колкото и невероятно да ви звучи последното. 🙂

И накрая: отстоявайте мнението си, но никога не игнорирайте това на другия.

 

Как да се научим на уважение в семейния живот?
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

  Some XHTML allowed.