Кое е важно в живота?

Здравейте, приятели! В преддверието на новата година ми се иска да поговорим за сериозни неща. Не че някога сме правили обратното. 🙂

zzzE, въпросът наистина е сериозен – кои за вас са важните неща. Може би странен на пръв поглед въпрос, най-малкото, защото повечето от нас си мислят, че приоритетите им са зададени изначално и не е нужно да се разсъждава върху тях. А трябва!

Защото, ако не разбираме за какво живеем, може да пропилеем енергията си напразно, в преследване на безсмислени неща.

Всеки човек иска да следва необятното, да направи всичко и често се разпилява ненужно, като се фокусира върху дребни и не особено стойностни детайли.

Аз лично отдавна съм определила главното за себе си – това са моето семейство и отношенията ми с близките хора. Няма нищо по-скъпо на сърцето ми от тях. Затова ми е изключително важно да пазя и да поддържам добрата атмосфера в семейството, да се опитвам да не създавам и да предотвратявам изкуствени конфликти, да не го превръщам в залог на  тясно личните си емоции, цели и потребности.

Разбира се, всеки прави този избор самостоятелно. За едни от първостепенно значение са работата и кариерата, за други – високата длъжност и всеобщото уважение, за трети, към които се числя и аз – любовта и добрите междуличностни отношения.

И това не са празни думи. Аз продължавам искрено да се удивявам на хора, които не правят нищо, за да подобрят или да съхранят добрите си отношения с другите, а после се учудват, че ги зарязват или предават.

Когато сте поставили в живота си други приоритети, трябва да сте готови за ударите на съдбата, защото на практика пълна хармония във всички сфери е невъзможна. Ако вие се опитвате да обхванете всичко, много е възможно да ви застигне неуспех във всичко.

И накрая един съвет, без претенции за задължителност, все пак всеки взема важните си решения сам – направете правилния избор, защото, както знаете, нищо не е вечно. Нито славата, нито успехът, нито богатството. Но хората, които са с вас и в тъжни, и в радостни моменти, и в моментите ви на триумф и падение, са истински ценните неща в живота.

 

Кое е важно в живота?
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

  Some XHTML allowed.