Кой стои в основата на един щастлив брак?

Сигурно всички си спомняте оная знаменита реплика от началото на романа „Ана Каренина”, че всички щастливи семейства си приличат, а всяко нещастно е нещастно по свой си начин – ако не сте чели книгата, то аз съм я споменавала поне веднъж. Няма причина да не вярваме на класиците, още повече на Толстой, който е доказал, че ги разбира тия работи. И понеже винаги съм била оптимистично настроена, днес няма да

търся възможните разлики между вторите, а ще се опитам да отбележа нещо от първостепенна важност за това едно семейство да влезе трайно в графата на щастливите.

brakОтдавна е прието за главата на един дом да се смята мъжът. По правило той взема важните решения, преодолява трудностите и проблемите. Но да си кажем направо – без жената това е напълно невъзможно. Затова неслучайно зевзеците определят нежната част от една фамилия като шията й – именно тя направлява любимия към правилния избор. Затова винаги съм го твърдяла и продължавам да стоя на тази си позиция – в основата на успешния брак винаги стои хитростта и мъдростта на жената.

Ролите във взаимоотношенията уж отдавна са разпределени – Тя е слабият пол и винаги трябва да Го поддържа, тя е пазителят на домашното огнище. Той от своя страна се явява главата на фамилията и източникът на доходите. Днес обаче тези правила не важат. Дамите отдавна са самостоятелни и се борят за равенство във абсолютно всички сфери на живота – избират си мъжки професии, занимават се с политика и бизнес, но същевременно искат да се чувстват желани и обичани.

Именно затова в отношенията си със своята половинка жената трябва да проявява мъдрост и хитрина – в хубавия смисъл на тази дума. Където трябва да премълчи и да отстъпи от позицията си по даден въпрос или проблем, но когато трябва да изкаже ясно и категорично мнение, да проведе сериозен разговор. Проявата на женската хитрост се явява нещо напълно нормално, тя не е път към манипулация или измама. Тя е знанието кога е необходимо да се използват заобиколни пътища, за да се укрепят и загладят отношенията вкъщи и да не се стигне до разрушаването на нещо, дълго градено.

 

Кой стои в основата на един щастлив брак?
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

  Some XHTML allowed.