Неприятна изненада и от Кооперативна банка

Казват, че банковата ни система е доста по-стабилна и с доста по-добри показатели в сравнение с други европейски страни. Това изречение вече няколко пъти ми се набива в главата, използвано в различни онлайн вестници. Главно присъства в изказвания на видни публични източници.

conmanЧета, мигам на парцали и се питам: за толкова ли лесен за манипулация смятат българина, че да му хвърлят прах в очите. Развитието на банките и показателите им е нещо, което следят заинтересованите в тази сфера и редица дружества, търговци и бизнесмени, че и обикновени хора, направили депозити или просто вложили спестяванията за съхранение в банките. Всички те, че и обикновени простовати хорица, като самата мен, знаят, че банковата ни система не е стабилна само благодарение на не знам си какви индекси и стойности. Онова на което се основава е наличието на клиенти, а за да си лоялен клиент на банка и да предоставяш средствата си, означава да имаш доверие в нейната коректност. Без клиенти банките ще фалират. Без държавни институции, които да вливат пари в тях, положението също няма да е розово.

Ето за това хора следят с мнителност и повишен интерес всичко случващо се около Коорпоративна търговска банка на бизнесмена Цветан Василев. Още повече, че това е една от най-големите банки в България. Каква ирония на съдбата е, че тъкмо тя  залага в клиентската си политика думата “клиенти” и уверява, че подхожда с внимание към всеки един, а в същото време влага парите им в необезпечени кредити в рискови фирми на Цветан Василев. На мен ми звучи като сюжет на роман в жанра социален реализъм. И като всеки роман от този жанр – поучителният финал е неизбежен. След разкритията разтревожени граждани се редят на опашки, за да изтеглят спестяванията си, притеснени, че едно такова нарушение може да е заплаха за парите им. Питате ли се дали ще последват глоби за банката и какви ще са последиците за целия банков сектор?

Това е поредният обществен трус в България от началото на годината. КТБ и Василев сгафиха направо на първа линия. Неочаквано за мнозина или може би вече нищо чудно за хората свикнали, че едва ли не всяка институция ще го сюрпризира с поредната шашма.

Неприятна изненада и от Кооперативна банка
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

  Some XHTML allowed.