“Парфюмът”… с аромат на любов на Патрик Зюскинд

b3a8e41eb498e0c6ae755fbf49504677Днес ще се отклоня малко от приложно психологичната насоченост на блога ми, тъй като ми се прииска да споделя впечатленията си от една книга за любов, престъпление и творение. Наскоро ми попадна “Парфюмът” от немския писател Патрик Зюскинд, която доста ме накара да се замисля.

Историята проследява живота на Жан-Батист Грьонуй. Той се ражда и прекарва детството си сред мизерия и нищета. Отритнат от обществото, е принуден да води не лек живот. Но за сметка на това притежава много ценна способност – има дарбата да усеща ароматите, както никой друг. Това става и причината да се насочи към парфюмерийната индустрия.

С времето започва да убива и да извлича аромата на своите жертви, за да създава различни парфюми. Жертвите му са жени, заради тяхната нежност, топлота, любов и невинност.

Представете си да се напръскате с парфюм, който е съставен от подобни съставки и чрез него да излъчвате доброта и обич?  Какви биха били последиците?

Самия герой на романа се стреми към тъкмо такива ухания, за да набави за себе си онова, което му е отказано, което му е липсвало през целия живот. Но времето и човешката жестокост изискват и той да е жесток – посредством уникалната си способност, но също така и чрез престъпление Жак-Батист се сдобива с аромата на любовта.

Като възмездие за читателя малко преди края на романа служителите на реда го залавят и осъждат на публична смърт. Но той вече е изобретил перфектния парфюм и чрез неговия аромат кара всички на площада да му простят ужасните деяния и дори да го обикнат.

Най-емоционално наситен всъщност е края на историята, когато чрез уханието на своето творение Жан-Батист въздейства много фино на останалите като поражда копнеж и желание да се сдобият с частица от огромната любов и нежност, която излъчва. Тогава финалът – една тълпа се събира около убиеца и го разкъсва на парчета в своята невъздържаност, е може би очакван. Поуката: може би това би се случило с всеки, ако се осъществи изконното му желание да бъде харесван и обичан от всички.

“Парфюмът”… с аромат на любов на Патрик Зюскинд
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

  Some XHTML allowed.