Светът все още се нуждае от джентълмени

В последно време все по-често чувам жените да се оплакват, че почти не са останали истински мъже на този свят! Мъжете пък се оплакват, че жените завземат все повече от тяхната територия и не им оставят поле, на което да се изявяват. Може и така да е, но запомнете, като ви казвам, че светът все още се нуждае от джентълмени. Мъже, не се отказвайте! Бъдете галантни и внимателни! Защо ли? Защото, ако сте такива, то сте изчезващ вид, а всеки изчезващ вид е интересен за женската половина.

Колкото и силни да се преструват, че са днешните жени, на колкото и независими да се правят, нито една от тях не би отказала да й се обърне малко по-специално внимание. Вярно е, че повечето са отвикнали, или не са имали възможност дори да свикнат, но това не означава, че не би им харесало да бъдат обгрижвани.

31525_20130524_202010_choice_02

Джентълменството между другото не е толкова трудно начинание, макар да звучи като нещо изтънчено и сложно. Всъщност то е сбор от многото малки жестове, които да правите. Например да отваряте вратата на своята любима, да й отстъпвате място да седне, да й предложите ръка, когато слиза по стълбите с високи обувки… да й подарите цвете, когато се видите за вечеря, да я хванете под ръка или да я прегърнете през кръста. Кажете й, че е красива, че харесвате смеха й. Питайте я как се чувства, но не просто за да отбиете номера. Ако ще е заради това – по-добре въобще не повдигайте темата. Между другото може поне веднъж и вие да й приготвите закуска вместо тя на вас. Или да й поднесете чаша ароматно кафе, или да отскочите до магазина за нещо за хапване. Примери за такъв тип постъпки има още много.

Между другото и ние жените сме вид “джентълмени”, но от женски род и за нас просто няма подходяща дума, с която да назовем този си вид държане. Все пак и ние обсипваме мъжете до нас с множество мили жестове. Разликата е, че в един момент половинките ни ги приемат за даденост и свикват с идеята всеки уикенд са ставаме час по-рано, за да направим домашни палачинки. Да ви кажа честно – и аз обичам да се излежавам понякога през почивните дни. Затова би ми било изключително приятно поне от време на време също да получавам закуска в леглото.

Е, стига толкова. Ще завърша със следното послание – хора, бъдете джентълмени, светът се нуждае от вас!

Google+ Comments

 1. Благородник says:

  Браво! Това е много хубаво напомняне. Бих добавил, че джентълменството не е вид проява и поведение единствено към жените. Да си джентълмен означава цитирам “образован, интелигентен и възпитан мъж, облечен елегантно, с изискан говор и маниери. Други негови качества са точността и това, че държи на думата си. ” Т. е това е модел на поведение към околните, при който поставяш нуждите на другите пред своите и показваш качества като достойнство и чест. Жените, които се държат по този начин следва да се наричат дами.

  • hrislove says:

   Ох, вярно, че се наричат “дами”. Съвсем ми избяга точно тази дума дума от речника. Коментарът ти е доста на място и благодаря за него 🙂

 2. Дарина says:

  Присъединявам се и аз към посланието 🙂

  • hrislove says:

   Благодаря, Дарина, дано и други хора последват примера ти 😀

Leave a Reply

  Some XHTML allowed.