Удоволствието от храната

Нека си го признаем откровено… всеки от нас има пристрастия към определен вид храна. Едни хора обичат млечни продукти, други си падат повече по сладкото. Трети се цупят, ако в яденето им не присъства някакъв вид месо и т.н.

Колкото хора, толкова и предпочитания 😉

Аз обаче искам да ви издам една маааалка тайна как да изпитате още по-голямо удоволствие от любимите си деликатеси. Съвсем просто е – спрете да си угаждате с тях за известно време.

guacamole-sandwich-670x970Номерът е в това, че колкото по-често консумирате дадена храна, толкова повече свиквате с вкуса й и удоволствието от нея постепенно намалява. Логично, когато спрете да я консумирате за известно време, ще отвикнете от конкретно този вкус и ще привикнете към друг. Сещате ли се например колко по-апетитен ви е първият изяден сладолед в началото на лятото? По-вкусен е от следващите, нали? Така е и със зеленчуците, които ни липсват през зимата, с цитрусите през есента и др.

Аз например много обичам авокадо и си го похапвам почти ежедневно. Реших да го спра обаче за 2-3 седмици и познайте какво? Вчера си направих домашен сос гуакамоле за първи път от тогава насам, намазах го на препечена филийки и още с първата хапка БУМ! Усетих експлозия на вкусовите си рецептори. Същински триумф на сетивата 😉 Беше толкова по-вкусно в сравнение с последния път!

Удоволствието от храната
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

  Some XHTML allowed.