Уличното изкуство и начина, по който се възприема то

Наричам го улично изкуство. Защото ще говоря за точно за него. Онези красиви и интересни стенописи, които разкрасяват улиците, порутените сгради и не само тях. Много хора го мислят за вандалска поява. И голяма част са наистина такава – когато говорим само за драсканици и нищо, което да прилича на рисунка или някакво смислено изображение.

В западните държави до скоро този вид изкуство, дори и големи рисунки, се е смятало за вандалска проява, защото без разрешение се нарушава вида на определени сгради. Но с течение на времето това мислене малко по малко започва да отстъпва пред възхищението на красивите неща, които се създават върху сградите. Все повече собственици на магазини или някакъв частен бизнес наемат уличните артисти за изрисуват белите и скучни стени на техните имоти. Тази тенденция започна да навлиза и в България и вече можем да се насладим на множество сгради, включително и Драматичният театър в Пловдив, които са изрисувани с интересни теми, по един или друг начин, вписващи се с дейността, която се развива в съответната сграда.

А, за да се реализира една такава рисунка върху стена, са необходими много умения. Със сигурност спрейовете не са най-лесният ресурс, с който да се рисува, а ръката трябва да е изключително точна, защото тук няма право на грешка. Също така перспективата и различните конструктивни елементи по сградата са значителни пречки за артистите, а майсторството, с което те ги избягват е забележително.

Един от най-известните улични артисти е Банкси, който впечатлява с политическите си и социално ангажирани творби. Ето и част от най-известните му неща

Уличното изкуство и начина, по който се възприема то
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

  Some XHTML allowed.