Умеем ли да се рекламираме правилно?

Съвсем скоро имах ситуация, в която ми се наложи да подготвям една моя много близка приятелка за второто интервю за работа в живата й. Да, звучи малко странно, предвид, че не сме на години, които да търсим първото си работно място, но при нея така се стекоха обстоятелствата, че тя започна работа в една фирма, в която прекара цели 7 години от живота си, преди да вземе решението, че средата и напрежението там не й влияят положително.

Започна да си търси нова работа, но трябва да отбележа, че тя е от хората, които са лишени от особено добри комуникативни и социални умения. Аз като нейна приятелка и човек, който е завършил Управление на човешки ресурси, се заех със сложната задача да я подготвя за бъдещите й интервюта за работа, на които ще отиде.

Наистина беше ужасно сложна задача да обясниш на такъв тип хора, какъв е смисълът от това да отговориш на въпроса “Разкажете ми малко повече за себе си”. Тя наистина не разбираше защо трябва да го прави това при положение, че всичко което би трябвало да ги интересува е написано в автобиографията й.

Тук не говорим да лъжете в представянето си или нещо подобно. Говорим за това как можете да представите истината (колкото и неблагоприятна да е тя за вас), така че да ви представи в най-добрата светлина. Това е умение, което малко хора владеят, а на всичкото отгоре и трудно се учи.

Съветът ми към всички, на които им предстои интервю за работа е да се подготвят старателно. Да потърсят в Интернет основни въпроси от HR-и и да са се опитат да ги развият, така че да се представят в перфектна светлина.

Помнете, че добрите HR-и наблюдават всичко – от ръкостискането, позицията на тялото ви и прочие, до начина, по който ви тече мисълта и умеете да структурирате изречението си.

Надявам се да съм ви била полезна и ви пожелавам успех в бъдещите начинания!

Умеем ли да се рекламираме правилно?
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

  Some XHTML allowed.