Виртуалният образ на “любимия”

Онлайн уреждането на срещи в сайтовете за запознанства съвсем не е заглъхнало. Просто вие сте го израснали и вече не го забелязвате. Но то е още там. Нещо повече – еволюира. Най-често връзки днес се започват от Фейсбук, Туитър, а от доста време хора се запознават с цел кратко забавление с целия свят чрез нашумялата Чат рулетка.

test-photosizeТози тип глобално общуване е чудесен начин за повече хора да бъдат по-активни и по-социални, ако страдат от ниско самочувствие, по-притеснителни са, имат говорни дефекти или друго. Шансът им за връзка по този начин е много по-голям. Другите пък могат да изберат като по каталог следващата си половинка.

И тук идват недостатъците. Виртуалната среда е чудесно място да се влюбим много бързо. Влизаме в профила му/й и оглеждаме снимките. Той или тя е неотразим, привлекателен, страхотно много приятели има и с тази усмивка привлича хора около себе си. Излиза често и явно притежава чувство за хумор, след като публикува остроумни постове, добре подбрани картинки и многобройни снимки от дискотеки, барове и кафета.

Вече сте готови. Виртуалният образ на потенциалния любим ви замайва главата. Чатите си в малки или големи интервали от време. Подборът на емотикони с кученца, весели лица, миди, маймуни или зайчета ви кара да го/я харесвате още повече. Нямате търпение да си пишете отново и да се видите.

И тук идва голямата изненада. Той е висок и красив на снимките, но всъщност е среден на ръст и просто неприлично фотогеничен. Тя изглежда забавна и винаги гримирана, но всъщност е скучна и безлична, но пък за сметка на това си прави селфи в кафето и поства моментално. Приятелите й смятат, че има ужасно активен социален живот.

Рискът на запознанствата в мрежата е в заблудата от виртуалния образ на потребителите на социалните мрежи. Всеки се представя в светлината, в която иска да бъде възприеман. Прекарва времето си в правене на множество снимки, търси речи и цитати от мрежата, които поднася на стената си като свои. Публикува къде ходи и с кого, за да покаже, колко динамично е ежедневието му/й. Действителността е много различна и след няколко минутен разговор изкристализира. Редки са случаите, в които хората с подобни запознанства успяват да попаднат на някого, от когото в последствие не се разочароват заради собствените си представи. По-често обаче става точно обратното. След известно време търсещите контакти с цел връзка осъзнават, че не непременно най-активните и най-снимащите се са най-красиви и най-забавни. Но пак продължават да търсят по този начин, защото социалните мрежи не изискват никакво усилие. А това ги устройва идеално.

Google+ Comments

Leave a Reply

  Some XHTML allowed.