За чувствата, музиката и Гласът на България

В моя блог за любовта няма как да не засегна темата за музиката. Незная при вас как е, но музиката на мен ми влияе много. Една песен може да ме натъжи, да ме усмихне или въобще да ме накара да си променя настроението.

Миналата седмица се загледах в Гласът на България по BTV. Бях очарована от предаването и талантливите млади хора, които слушах. Един младеж дори ме накара да се разтанцувам в къщи, а една млада дама да затая дъх. Много емоционално и въздействащо предаване, за което благодаря на целия му екип.

Пишейки ви днес, се замислих и за друго – музиката ни прави по-добри хора, по-усмихнати и лъчезарни. Казвам ви го от опит. Мога със сигурност да кажа, че спирам да гледам всякакви новини и сериали и ще се постарая да се съсредоточа върху подобен тип предавания. След всички неприятности, които се случват напоследък, това предаване е като глътка чист въздух.

Форматът е световен и за по-малко от три години от създаването си през 2010г. е обиколил света – пресъздаван е в над 40 държави. Това е вторият му сезон у нас, след като през 2011г. постинга невиждана гледаемост за музикално предаване. В сравнение с другите подобни формати, “Гласът” е доста по-динамичен като действие – когато се стигне до отборни елиминации отпадат по повече от един участник. Освен това в шоуто няма съдии, а ментори, които напътстват и шлайфат певческия талант на начинаещите изпълнители, докато те се превърнат в звезди. Другото предимство е “слепият” кастинг, който позволява да се оцени единствено гласа на таланта, без визията да разсейва от него или да създава грешно впечатление, което впоследствие е доста трудно да се промени.

Дано да се правят повече формати от този тип в България. Аз им ставам най-върлия фен, защото ме спечелиха с настроението, което ми носят. Дали обаче още дълго у нас ще се излъчват такива качествени световни формати? Предвид намалелите приходи от рекламодатели на телевизиите и задържането на приходите от кабелните оператори е възможно много скоро телевизиите да нямат нужния ресурс, за да поддържат и обновяват скъпите продукции – български сериали, предавания, филми и други, с които са се захванали, а от това май най-много ще сме ощетени ние – обикновените зрители. Единственият вариант е чрез закон или регулаторен орган да се въведе ред и в този бранш, от кабеларките да престанат да укриват абонати и да изплащат по-честна част от печалбата на телевизиите, благодарение на които имат абонати, за да могат те да инвестират в съдържание и да ни предлагат такива позитивни предавания като “Гласът на България”, които поне мен лично, както разбрахте,  ме развеселяват много.

 

 

За чувствата, музиката и Гласът на България
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

  Some XHTML allowed.