Забравила съм да смятам

tablica-za-umnojenie1Направо ме е срам да си призная, но да, забравила съм таблицата за умножение. Помня лесните неща като 6.5=30, но примерно 7.8=56 или пък 9.6=54 ми убягват от съзнанието. Даже не помня кога се учеше таблицата – първи клас ли беше, втори ли? Много години минаха оттогава, а и като не ходя на училище, няма и как да я упражнявам всеки ден. В реалния живот математика май прилагам само като съм в магазина, за да сметна рестото, което трябва да ми върнат.

Вече във всеки телефон има калкулатор и вместо да се мъчат да смятат, хората просто го отварят и той изчислява вместо тях. И аз съм от тези хора, признавам си. Ето един малък пример как технологиите ни улесняват, но пък и ни карат да не мислим. А аз искам да мисля, да развивам мозъка си максимално, да извършвам умствена дейност. Няма да оставя нещата така. Ще си опресня знанията, ще си припомня таблицата за умножение, ще смятам на лист. Оставям калкулатора на страна за известно време.

Обаче с писането на хартия нямам никакви проблеми. Даже го предпочитам пред телефона или както е модерно сега – смартфона. Харесва ми да си записвам нещата в тефтер. Това наистина ми помага да мисля повече, да се старая да не правя грешки при писане, защото ще загубя красотата от написаното дотук.

Чувствайте се насърчени и вие да пишете или смятате повече на хартия. Аз сега се залавям с таблицата за умножение.

Google+ Comments

Leave a Reply

  Some XHTML allowed.