Защо е важно човек да обича себе си?

loveyourselfЗдравейте, приятели! Лятото обяви себе си по възможно най-категоричния начин – с много слънце и с високи температури. Е, и с добро настроение и очаквания за романтични летни изживявания. И понеже е много вероятно, ако вече не ви е намерила, точно в следващите няколко месеца да ви срещне голямата любов, ми се иска да поговорим за едно от най-важните условия, за да бъдат успешни отношенията между двама души – а именно себеуважението и любовта към самия себе си.

Да си признаем – една от основните причини голяма част от хората да не могат да си намерят партньор или да създадат трайни и пълноценни интимни отношения, е точно фактът, че те самите не се смятат за достатъчно привлекателни и значими. А ниската самооценка и комплексите не са добра изходна точка в една връзка – защото, без да искаме и без даже да разбираме, ние внушаваме собствената си неувереност и на човека срещу себе си.

Когато ние не се намираме за красиви и се отнасяме към външността си прекалено критично, наистина е много трудно да излъчваме и да внушаваме красота.  Трудно ще повярваме и в това, че някой друг наистина ни е харесал и обикнал такива, каквито сме, и постоянно ще подлагаме на съмнения всеки израз на внимание и обич – с всичките произтичащи от това проблеми в общуването.

А истината е проста и може би много банална, но все пак истина – всеки от нас е красив по своему. И точно различието е това, което ни прави ценни. Влюбването не става по ясни и точни правила и критерии. Да, може би не сме с най-съвършения външен вид, ако въобще може да има мерило за това – но кой е казал, че само съвършенството може да е обект на влюбване и обичане. И не сме ли много по-често свидетели на обратното!?

Затова още в началото на сезона на любовта да си кажем ясно: за щастието трябва да се воюва, даже и когато става въпрос за възможно най-тежката битка –  със собствените ни страхове и комплекси.

 

Google+ Comments

Leave a Reply

  Some XHTML allowed.