Няколко думи за асаните в йога

От известно време ходя на йога, но нарочно си мълчах до сега, защото исках да си изградя по-сериозно мнение за този “спорт” преди да пиша по темата.

Не съм от най-активните посетители на занятията на този етап, защото ги посещавам по веднъж седмично, но вече придобих представа за какво става въпрос. Преди да продължа по-подробно темата “йога”, нека обясня за една думичка от заглавието на поста ми, която може би ви е непозната. yogaclasses“Асана” в йога означава поза на тялото, в която то се чувства удобно и комфортно. Има статични и нестатични пози, които се заемат с определена цел. При никоя от тях обаче не трябва да се пренатоварваме или да чувстваме болка. Всеки дискомфорт е индикатор, че се престараваме или нещо не е както трябва.

Толкова за асаните. Сега няколко думи за самата йога и защо ми харесва. Тя не е само усукани и красиви асани, на каквито често виждаме снимки или кадри по филмите. Истинската йога означава да постигнете хармония със себе си и обкръжаващата ви среда. Изучават се техники за дишане, чрез които да стимулирате вътрешните органи и да доставите повече кислород на клетките си. Обръща се специално внимание на ставите, където се натрупват най-много токсини по тялото и техники за изхвърлянето на тези токсини. Обменяме идеи също така не тема естествено прочистване на организма чрез храна и упражнения. Чрез някои специфични пози, които правим, “отпушваме енергийните каналчета” в телата си и преди да поклатите песимистично глава, нека ви кажа следното. Наистина работи! Иначе защо ми изтръпват краката и усещам приятно затопляне след асаните. Тялото ми се чувства много добре след подобна “процедура”.

Харесва ми да ходя на йога. Интересно е, полезно и опредено разнообразява ежедневието ми.

Google+ Comments

Leave a Reply

  Some XHTML allowed.