Защо да НЕ преустановявате тренировките си през есента

autumn-runningИмам една приятелка, която все през пролетта се сеща, че е хубаво да тренира нещо, а през есента преустановява каквато и да е физическа активност. Заради това и килограмите й все варират нагоре-надолу, лятото сваля, а зимата качва. Обяснявам й, че не е полезно това, което прави, и дори не е здравословно толкова често да й се променя теглото.

Заради нея и заради други жени като нея (защото съм сигурна, че има такива), ще ви кажа защо е хубаво да НЕ спирате с тренировките си дори през студените месеци. Няма значение, че носите по-дебели и широки дрехи. Тялото под тях си е ваше и няма кой друг да се погрижи за него освен вас самите. Надявам се, че ще ви накарам да се замислите.

  1. Тренирайте, за да се чувствате добре. Движението покачва жизнения ни тонус и ни дава енергия. Освен това спомага за намаляване на различни болки – във врата, гърба и кръста например. При мен това са все слаби зони, които мигновено започват да се “обаждат”, ако нямам никакво движение за седмица-две.
  2. Тренирайте не само за красив външен вид – приемете оформянето на тялото си като бонус, защото ползите, които ви дава ежедневното движение, са много по-ценни. Тук говорим да превенция от различни заболявания, по-малък индекс на телесната маса и по-добри здравни показатели. Знаете ли например, че нормалната скорост на пулса при спортисти е по-ниска отколкото при другите хора? Ако за нас границата е между 70 и 90, то при лекоатлетите, тя е под 60 удара в минута.
  3. Тренирайте, за да не ви отесняват дрехите. Много е неприятно, когато осъзнаете, че вече не влизате в любимите си дънки или пък трябва да им разкопчавате копчето, когато седнете. Това създава допълнителен дискомфорт и той не е никак приятен. Хубавото е, че ситуацията е лесна се избягване с малко допълнителни усилия.
  4. Тренирайте, за да си похапване по-спокойно. Когато горите повече калории, трябва и да приемате допълнителни такива. А какво по-сладко от това да си похапвате по-често?

Така че, скъпи дами, отивайте към фитнеса, на аеробика, пилатес, танци или какъвто спорт сте си харесали. Гарантирам ви, че няма да съжалявате, ако продължите да го практикувате и през зимата 😉

Google+ Comments

Leave a Reply

  Some XHTML allowed.